måndag 6 februari 2012


Länge sen jag körde ett recept i bloggen så idag får ni ett brödrecept som är populärt hos både stora och små i denna familj.
Perfekt till mellis!

Morotsbullar

50 g jäst
75 g smör
4 dl mjölk
2 tsk salt
4 dl rivna morötter
6 dl rågsikt
7-9 dj vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm degspadet till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av degspadet i bunken och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt sedan resten av degspadet samt salt, morötter och rågsikt. Blanda i nästan allt vetemjöl och arbeta degen smidigt. Tillsätt mer mjöl vid behov. Låt jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen på mjölat bord och dela den i 8 bitar (jag gör dock 16 av degen och tycker dom blir mycket bättre). Forma dem till bullar och lägg på en plåt. Platta försiktigt ut bollarna lite grann. Låt jäsa i 30 min. Grädda brödet i ca 12 minuter eller tills bullarna
gyllenbruna. Låt svalna på galler..

Passar även fint till soppa och då rekommenderar jag denna ljuvliga soppa som Hedvig och jag bjuder på!



Lyktorna i förra inlägget kommer från Lantlivinredning.se
Kronan från Monica Johansson

1 kommentar: